dimarts, 20 de novembre del 2012

Sortida "matemàtica"

El 4 de desembre sortirem d'excursió amb un propòsit ben matemàtic. I és que anirem a Sabadell a veure l'exposició "Noves experiències matemàtiques" que té com a objectiu canviar una mica la visió que tenim de les matemàtiques com una disciplina difícil i allunyada de la nostra realitat. Allà podrem tocar i experimentar amb elles. Una guia ens aproparà sobre tot al meravallós món de la geometria. Esperem passar-ho molt bé i aprendre molt! Us anirem explicant.

dijous, 15 de novembre del 2012

L'organització de taules a classe

Hem organizat les taules a la classe després de trobar la millor opció. Hi havien diferents formes de colocar-les però quan van votar, la que va tenir mes vots va ser la opció de 2 grups de 11 taules. Va guanyar perquè ho van explicar molt bé i ens van convèncer a la majoria.
Al cap d'uns dies de provar la opció guanyadora ens vam trobar que alguns nens/es no veien la pissarra. I ara estem pensant quina opció aniria bé.

La feina d'un historiador

Nosaltres volem fer d'historiadors per poder investigar els Maquis i la Guerra Civil Espanyola.
Els historiadors investiguen el pasat humà, i fan servir un mètode.

PASSOS DEL METODE HISTÒRIC:

-Pensar un tema.
-Definir el problema a investigar i si és posible investigar-lo.
-Buscar informació sobre el tema.
-Es planteja una o varies hipòtesi, es a dir el que es una idea.
-Decideix el tipus de investigació que vol fer.
-Recull  i observa les dades (documents de l'epoca ) i confirma o modifica la seva hipòtesi.
-Redacta l'informe i fa una presentació.

Els Maquis i La Guerra Civil Espanyola

Nosaltres, els nens/es de 6àA, hem començat a estudiar els Maquis i La Guerra Civil Espanyola. Aquest projecte va sorgir d'una de les presentacions individuals, la del Victor (Els Búnquers). El Victor va dir que els Maquis feien servir els búnquers quan estaven lluitant a La Guerrra Civil Espanyola. Però encara no ho sabem segur.

Algunes preguntes que ens fem:

-Tenien estrategies?
-Quines armes utilitzaven?
-Com va començar el moviment?
-Per què es deien Maquis?
-Que pretenien?
-Quants eren?
-Quin caracter tenien?
-Com era la vida a aquella epoca?

ORGANITZACIÓ DE TAULES A CLASSE I L'ESCALA

Nosaltres per organitzar-nos a la classe, hem seguit un procés que és el següent:
en primer lloc cada grup es va convencer d'una opció de organitzar-se a classe;
El Dani, la Irina, el Victor, el Manu, la Helena, l'Ana Mª, el Jatniel i la Carmen van decidir de posar-se en 1 grup de 22 persones, en forma de U.
La Nerea, el Joel, el Samu, el Ayoub, el Gerard, la Sheila, el Marc i el Moha, van fer 2 grups d'11 .
El Javi, el Soufian, la Alicia, la Lourdes, el Neil i el Jordi, van fer 11 grups de 2 persones.

Els nens i nenes de 6èA hem estudiat l'escala i els passos per fer un plànol a escala son aquets:

Per practicar vam fer 2 plànols a escala, un de la nostra habitació i un altre en el que havíem de dissenyar una habitació a partir d'unes mesures donades.

ORGANITZACIÓ TAULES A CLASSE, L'ARGUMENTACIÓ

Cada grup ha fet servir una argumentació per convèncer a la classe que la forma de posar-nos que han escollit és la millor manera d'organitzar les taules a classe.
Per fer l'argumentació hem fet una sèrie de passos, que són els següents :
1- Hem escrit la introducció, per captar l'interés del públic.
2- A continuació el desenvolupament ( arguments i contraarguments).
3- Finalment la conclusió ( recull la idea principal ) .
Mentre cada grup ha explicat la seva argumentació, cada persona ha valorat cada grup, de l'1 al 5 i ha destacat un aspecte positiu i un de negatiu.

Plànol guanyador

dimarts, 13 de novembre del 2012

Los reyes de la baraja

Si tu madre quiere un rey,
la baraja tiene cuatro:
rey de oros,
rey de copas,
rey de espadas,
rey de bastos.

Corre que te pillo,
corre que te agarro,
mira que te lleno
la cara de barro.

Del olivo
me retiro,
del esparto
yo me aparto,
del sarmiento
me arrepiento
de haberte querido tanto.
             
                 García Lorca

- ¿Sabes quien es García Lorca? Puedes conocer su biografía en este enlace. Te puede resultar interesante para algún tema que investigamos en clase.

Enfonsament del Titanic

Soc l'Ana María i la meva presentació tractava sobre l'enfonsament del Titànic.
M'he posat una mica nerviosa pero no a sigut quasi res. Explicava la presentació una mica ràpit i llavors no m'entenien molt.Tot i així, ho vaig explicar amb un to de veu adequat.
Sobre la meva presentació va sortir un tema interesant pera a  la classe: què són les cordenades? Les coordenades on es va enfonsar el Titànci eren:  41º 43'55" N 49º 56'45" W


Titanic Nabegat 
Ana María Rodriguez Aranda

Conclusions de les nostres presentacions

Exposició sobre la formiga vespa
La manera per començar l´escola era fer unes exposisions per coneixen'ns millor alhora que parlàvem de temes que ens havien sobtat durant l´estiu.  En general ens ha servit per apendre coses que no saviem, o bé per parlar de temes dels que ja sabíem però que volíem compartir amb els companys.

Ens vam posar d'acord sobre quines coses eren importants a l'hora de fer una bona exposició, com per exemple fer servir un llenguatge estàndard i un to de veu adequat, fer servir més imatge que text i corregir les faltes d'ortografia. Ens hem posat una mica nerviosos però hem aprés que per evitar-ho ens ho hem de preparar molt bé.

De les exposicions han sortit alguns temes interesants dels quals ens hem fet preguntes. Per exemple, què són les coordenades que l'Ana Mª ens va explicar sobre el Titànic, qui eren els Maquis i sobre la Guerra Civil Espanyola (a partir de l'exposició dels búnquers del Victor) i quina era la diferència entre un claustre i una esglèsia, de l'exposició de la Nerea.

L'EUSKERA

Hola, sóc l'Helena i aquest any hem començat el curs fent presentacions orals i visuals sobre algun tema que ens hagi agradat o subtat d'aquest estiu.
Jo ho vaig fer sobre l'Euskera, un idioma que es parla a Navarra i al País Basc .
Em va agradar molt, al principi crec que tots o la majoria estavem nerviosos, pero al fnal em vaig divertir . Va ser una bona experiencia per començar el cole .
















Helena  Muñoz  Alvarez

Museu Vallhonrat

El Vallhonrat es un museu de Rubí que jo vaig visitar. Quan he fet la presentació he explicat que he posat una foto de cada sala del museu. Cada sala té un número i esta dedicada a un tema com la sala 1 que té armes,  una altre té mobles, etc. Jo he aprés que quan parlo haig de vocaltizar i no estar tant nerviós.

diumenge, 11 de novembre del 2012

La nit


La nit no m'espanta,
que és com llana flonja;
m'abraça, i em deixa
colgat de tebior.
Quan el sol apunta, 
color de taronja,
ella s'acomiada
tot fent-me un petó.

       Joana Raspall



-Què us sembla aquest poema de la Joan Raspall? Teniu por de la foscor o de la solitud de la nit?
-Què vol dir la paraula "colgat" en aquest poema?
-T'atreviries a fer el teu poema a la nit?

dimarts, 6 de novembre del 2012

Per què l'aigua de les piscines es posa verda?

Hola em dic Alicia i jo vaig fer la presentaciò en un pòster. Tractava de l'aigua. La pregunta era per què l'aigua de les piscines es posa verda. A mi em va semblar impactant perquè jo no sabia que l'aigua es posès verda, i he après que si l'aigua de les piscines es posa verda és perquè fa vent, plou, cauen fulles, neva...I llavors el fons es posa verd.

L'ametller

A mig aire de la serra
veig un ametller florit.
Déu te guard, bandera blanca,
dies ha que t'he delit!
Ets la pau que s'anuncia
ente el sol, núvols i vents...
No ets encara el millor temps
però en tens tota l'alegria.     
                                                                    Joan Maragall

Propostes:

- La nostra escola porta el nom d'aquest poeta. Però saps si a Rubí hi ha algun carrer dedicat a ell? En molts pobles i ciutats n'hi un.

- Quina música posaries a aquest poema? Podrieu fer una proposta per representar als companys. Després podrieu comparar les vostres versions amb la que d'aquest poema n'ha fet Jaume Arnella (en el disc "La raó al desig" el 1997)

ELS CASTELLS MEDIAVALS

Hola sóc en Jatniel i jo he fet la presentacio sobre els Castells Medievals de Catalunya.  M'ha sobtat que un Castell es construeixi durant més de 500 anys.

Castells de Lleida

Hola sóc el Gerard i jo a la meva presentació vaig explicar sobre dos castells de Lleida. El de Guimerà i el de Ciutadilla.
Els dos són del segle onze i un esta com nou i  l'altre no.
He après moltes coses com per exemple els castells eren per tenir fortalessa.

Focs a l ´Empordà

Hola sóc l'Ayoub  i la meva presentació parla dels incendis a l'Empordà.
Jo he aprés moltes coses, com que s'havien cremat més de 30 hectàrees, que les plantes es poden quedar negres i podria ser que estiguessin 2 dias apagant el foc.

Catalunya en miniatura

Hola sóc el Marc de la clase se 6èA de la escola Joan Maragall i jo la meva presentacio la vaig fer sobre Catalunya en miniatura. És un parc, que és divertit, hi ha coses inportants com la Pedrera, la estació de catalunya  i moltes més coses.

Bon tracte i maltracte animal

Jo vaig explicar sobre el maltracte i el bon tracte animal. Jo ho he fet perquè no em sembla bé que tractin malament els animals com els bous de Sant Fermí. El que em sembla bé es que tractin bé els animals com a Kenia. El que jo he après és que els animals son part de la nostra vida. LOURDES

dissabte, 3 de novembre del 2012

L'esglèsia de Sant Llorenç de Morunys

Clàustre de L'esglèsia
Hola em dic Nerea de la classe de 6éA. Jo he fet la presentació sobre l'esglèsia de Sant Llorenç de Morunys. He explicat moltes coses com per exemple: on està, si es pot visitar....Fent aquesta feina he après moltes coses. Jo abans no sabia quants anys tenia ni qui ho va fer ni res.

La pesca

La meva presentació sobre la pesca em va ajudar a corregir les faltes i  posar videos, fotos, informació ...  a un power point i explicar-me bé al parlar.

Formiga vespa

Jo vaig explicar què eren les formigues vespes. Tambè vaig explicar com vaig enterar-me de la seva existència, com caçaven ,on es trobaben en el mapa i que les formiges són familia de les vespes .Vaig aprendre que
formiga vespa
hi han formigues de molts tipos.

Búnquers

Hola el meu treball tracta dels búnquers de Ribes de Fresser i dels maquis, de la Guerra Civil espanyola. Jo ho vaig descubrir al meu camping i des de allà vaig pensar en fer aquesta exposisió. Espero que us agradi.

LA COVA DE LLORET DE MAR

Aquest és el Castell de Lloret de Mar
Hola em dic Carmen i vaig fer una explicació sobre una cova de Lloret de Mar. Vam pujar les escales i vam trobar la cova de les dones  poseïdes. Fins dalt de tot  havien 789 esglaons i hi havien cases molt boniques. A Lloret hi ha un castell, una esglèsia que té per fora imatges del deu Jesucrist. 

COM PARLEN L'EUSKERA A NAVARRA I AL PAÍS BASC




La meva presentació anava sobre un idioma que he descobert aquest estiu. S'anomena Euskera. A la meva presentació he explicat com es parla: l'ordre de les frases, algunes paraules traduïdes... El que he après és una mica del vocabulari i d'algunes coses més d'aquest idioma.
                                                                                 

                                                                              IRINA           

La Boca de la Veritat

Hola em dic Sheila. Jo a la meva presentació vaig parlar sobre la Boca de la Veritat, que està a Roma, a l'esglèsia Santa Maria in Consmedin. A mi em va sobtar que totes les llegendes no són veritat.

Tir olímpic

La meva presentació va ser sobre el tir olimpíc. Vaig aprendre que hi ha moltes modalitats de tir, per exemple:
tir amb arc, tir al disc,...
Una noia  espanyola disparant a la diana
Em va sortir molt bé la presentació però em vaig posar una mica nerviós.                                                          

Parkour


Hola em dic Javi i a la meva presentació he explicat coses sobre el Parkour. El parkour es una forma per anar d'un lloc a l'altre el més eficaçment possible. He après qui és el creador, com es practica, etc...

Les serps més verinoses del món

Serp Marina
King Cobra
Hola em dic Dani i he fet l'exposició de les serps més verinoses del món. He explicat la King Cobra i la Serp marina. Vaig aprendre perquè  aquestes serps eren tan perilloses.